Anatecor
Dă mai departe!

 

 

Evoluția conceptului de sănătate

  1. 1924, Dr. C.E. Turner;
  2. Sanatatea reprezinta functionarea normala si in ansamblu a tuturor partilor organismului, o completa forma fizica. (o dimensiune) .

  3. 1942 Organizatia Mondiala a Sanatatii:
  4. Sanatatea nu inseamna numai absenta bolii sau infirmitatii ci si existenta unei stari complete de bine la nivel fizic, mental si social (trei dimensiuni).

  5. 1991 Paul M. Insel in cartea "Core Concepts in Health" extinde definitia O.M.S. de la 3 dimensiuni la 5 dimensiuni (fizic, emotional, mental, social si spiritual)
  6. 2005 Anatecor defineste Conceptul de Sanatate Holistica pe cele 3 corpuri si cele la 6 dimensiuni(fizic, volitiv,emotional, mental, social si spiritual)
  7. 2007 Parlamentul Romaniei prin Legea nr 118 Publicata in Monitorul Oficial Partea I, Nr. 305 din 08 Mai 2007 defineste in:
  8. Art. 1 Prezenta lege are drept scop reglementarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa care vizeaza prevenirea imbolnavirilor, promovarea sanatatii, vindecarea bolilor si optimizarea din punct de vedere biopsihosocial si spiritual a fiintei umane.

Concept de sanatate holistica Regenerare psiho-fizica,
Armonizare Sufleteasca si Desavârsire Spirituala

Definim starea de sanatate pe cele trei corpuri(fizic (biologic, psihosocial) sufletesc si spiritual) si pe cele sase dimensiuni ale lor.

Conceptul celor sase dimensiuni ale sanatatii integreaza variate componente ale vietii intr-un intreg complet plin de semnificatii.

  1. Fizic: constand din buna functionare a aparatelor, organelor, tesuturilor si celulelor individual si in ansamblu.
  2. Emotional: Emotiile sunt sentimente intense acompaniate de reactii fizice. Multe dintre comportamentele noastre sunt motivate de emotiile noastre. 0 sanatate emotionala slaba poate afecta capacitatea noastra de a ne concentra asupra problemelor cu care suntem confruntati si puterea de a gasi solutii pentru a le rezolva. Se masoara prin coeficientul emotional(EQ).
  3. Intelectual: Consta in abilitatea de a reactiona la informatii si a ne reaminti informatiile pertinente. Ea poate fi masurata prin testele de inteligenta (IQ), fiind obiectiva si analitica. 0 buna sanatate intelectuala ne permite sa rezolvam problemele care ar putea provoca perturbari emotionale sau sociale.
  4. Volitiv: Capacitatea de a lua usor decizii, cu apicabilitate rapida si cu rezultate eficiente pe termen lung, care sa puna in actiune resursele necesare in vederea atingerii scopului dorit. Se masoara prin coeficientul de intrare in actiune (AQ).
  5. Social: Omul este o creatura sociala si calitatea vietii noastre depinde de calitatea relatiilor interpersonale. Lucrurile pe care le facem si modul in care ne simtim fizic sunt influentate foarte mult de factorii sociali. Asa cum mushii putenici sunt importanti pentru sanatatea fizica, in acelasi fel abilitatile sociale (cum ar fi eficienta comunicarii cu ceilalti) sunt importante pentru sanatatea sociala.
  6. Spiritual: Dimensiunea spirituala sau morala ne ajuta sa distingem binele de rau si astfel asigura baza determinarii valorilor si eticii. Prin dimensiunea spirituala recunoastem faptul ca a trai inseamna a ne schimba si ea ne ofera directia, scopul si resursele schimbarilor. Fara o dimensiune spirituala schimbarile vor fi mai degraba haotice si regresive, pe cand in prezenta sanatatii spirituale schimbarile vor fi ordonate si progresive.
X